Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszności

Wpis

czwartek, 14 marca 2013

Banoffi

Pyszny deser składający się z bananów, toffi, śmietany i kruchego spodu. Ciasto błyskawiczne do zrobienia! Jego nazwa to połączenie słów : banan i toffi. Przepis zrobiłam z własnych proporcji metodą prób i błędów bazując na podstawowych składnikach. I viola! Zobaczcie jak wyszło!

 

ciasto z bananami, karmelei i bitś śmietaną

 

Składniki : (tortownica 20-21cm)

  • 80 g twardego masła
  • 200 – 220 g kruchych ciasteczek owsianych
  • 4 – 5  łyżek polewy czekoladowej (można rozpuścić 20 g czekolady w kąpieli wodnej)
  • 3 dojrzałe banany
  • 200 g karmelu/masy kajmakowej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie :

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie rozkruszamy ciasteczka, możemy to zrobić np. wkładając je do foliowego woreczka i tłuc je wałkiem. Ciasteczka przesypujemy do miseczki i mieszamy dokładanie z płynnym masłem. Mieszankę przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem. Ciasteczka dociskamy do dna np. łyżką tak  aby spód był zwarty. Spód polewamy płynną czekolada i wstawiamy do lodówki na 5 – 10 minut. W tym czasie kroimy 2 banany w talarki i 1 banan w półksiężyce. Po wyjęciu kruchy spód smarujemy karmelem i układamy banana pokrojonego u talarki. Ubijamy bita śmietanę z dodatkiem cukrów, kiedy będzie już sztywna dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Połowę śmietany wlewamy na banany i równo rozsmarowujemy. Kładziemy banany pokrojone w półksiężyce i zalewamy pozostałą śmietaną. Ja wierzchu nie wygładzam jej na równo, duża łyżką „klepię” ciasto tak by wierzch tworzył górki i dołki. Wierzch posypujemy kakao. Wstawiamy  do lodówki. Im dłużej ciasto jest w lodowce tym ma bardziej zwartą konsystencję, jednak ja już po kilkunastu minutach podałam je do konsumpcji i było dobre :)



ciasto z bananami, karmelei i bitś śmietaną

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
dolcefiesta
Czas publikacji:
czwartek, 14 marca 2013 08:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość ulagotuje.blogspot.pl napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/03/14 10:21:47:

    Mniam.... wygląda baaaardzooo zachęcająco :)

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/14 14:44:14:

    nooo raaaczej !!! Pyszności !! :) Muszę wypróbować, chodzą za mną ostatnio banany :)

  • dolcefiesta napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/15 07:01:38:

    Dziękuję wam bardzo :) Zapraszam zatem to spróbowania :) Jest na naprawdę bardzo ciekawe połączenie smakowe

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/21 12:28:23:

    Mamy ze sobą coś wspólnego :D Tego samego dnia, to samo ciasto ;)

  • dolcefiesta napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/22 12:14:50:

    Aniula masz racje! Niezły zbieg okoliczności :): to co robimy w weekend? :D ;)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/22 21:12:57:

    A masz jakiś pomysł? Planuję posadzić rzeżuchę w skorupkach i już się zastanawiam do czego je wykorzystać jajka.... :)

  • dolcefiesta napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 21:14:33:

    Z lenistwa (nie chciało mi się iść do sklepu po nasionka) rzeżuchy nie sadziłam, zamiast tego zrobiłam ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy oraz cały słoiczek lemon curd, poza tym zrobiłam szybkie ciasteczka na cieście francuskim, które w wolniejszej chwili wstawię na blog :)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 00:07:55:

    Ok to już wiem wszystko ;) Ja Lemon Curd też testowałam pod wieloma postaciami i jest naprawdę pyszny, chociaż chwilowo mamy przesyt ;)

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 00:12:37:

    No i tak jak obiecałam informuję, że chleb wyszedł pyszny i wyrósł jeszcze większy niż za pierwszym razem ;)

  • dolcefiesta napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 07:32:17:

    Rozochociłaś mnie jeszcze bardziej! Teraz koniecznie dopisze taką mieszankę do listy zakupów! Może by taki chlebek na świąteczny stół podać :D

  • anna_232 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 11:50:41:

    Koniecznie :)

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/28 15:00:57:

    Jedno z najlepszych ciast na świecie:)

  • dolcefiesta napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/02 20:14:29:

    Zgadzam się - jest pyszne!

Dodaj komentarz