Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszności

Wpisy

  • czwartek, 31 stycznia 2013
    • Tort tęczowo-galaretkowy

       

      Torcik przygotowany z okazji urodzin mojego Tatusia, który uwielbia galaretkę. Choć urodzinki miał w listopadzie to dziś zamieszczam ten pyszny i lekki torcik, bo cała rodzinka wyjechała na ferie i tęsknie za nimi. To było moje pierwsze pokrycie tortu masa marcepanową i choć pewnie przez brak mojego doświadczenia z tego typu masą ciasto nie wygląda jak z cukierni to zapewniam, ze jest bardzo smaczne :) A do tego kolorowe i oryginalne - jest też super pomysłem na powitanie wiosny, bo patrząc na nie ( i na roztopy za oknem) już mogę sobie wyobrazić pierwsze kroki wiosny :)

       

      tort

       

      Składniki :

      Biszkopt :

      • 5 jaj
      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 1/2 szklanki cukru
      • szczypta soli
      • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa :

      • 500 ml śmietany 36%
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 3 łyżki + 120 ml wody
      • 1 czerwona galaretka
      • 1 zielona galaretka
      • 1 pomarańczowa galaretka

      Nasączenie :

      • sok z jednej małej cytryny
      • 4 łyżki limoncello
      • 4 łyżki syropu waniliowego
      • 1/2 szklanki wody

      Masa maślana do obłożenia tortu :

      • 150 g masła roślinnego
      • 100 g białej czekolady
      • 2 łyżki mleka

      Dodatkowo :

      • 450 g masy marcepanowej
      • Barwniki spożywcze : żółty, czerwony i niebieski

       

       

      Przygotowanie:

      Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm (można przełożyć do większej, nawet do 26, ale tort będzie niższy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180oC.

      Biszkopt wyjmujemy rzucany w formie na podłogę z wysokości ok. pół metra. Odstawiamy do otwartego piekarnika i czekamy aż wystygnie.

      Masa : Przygotowujemy trzy galaretki – najlepiej dzień wcześniej, żeby zdążyły wystygnąć i stężeć. Rozpuszczamy każdą galaretkę w 400 ml wody. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wyjmujemy z garnuszków i kroimy w drobna kostkę. W trzech łyżkach gorącej wody rozpuszczany żelatynę i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy ostudzoną, ale płynną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i mieszamy łyżką.

      Wykonanie : Biszkopt kroimy na 3 części, każdy z nich nasączamy mieszanką soku z cytryny, limoncello, wody i syropu waniliowego. Boki tortownicy wykładamy dookoła papierem do pieczenia, robimy tak ponieważ tort będzie wyższy niż nasza tortownica (o około 1/3 wysokości tortownicy na formę o średnicy 21 cm). Do tortownicy przekładamy jeden nasączony blat biszkoptowy na niego połowę masy z galaretka, drugi nasączony biszkopt i pozostałą masę galaretową, na koniec przykrywam Trzecin biszkoptem. Tort wkładam na około 1 godz. do lodówki.

      W tym czasie przygotowujemy masę maślaną : białą czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozkręcamy na puszystą masą, do której dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynna czekoladę i ponownie miksujemy do polaczenia składników.

      Tort wyjmujemy z lodówki i przekładamy na paterę. Następnie obkładamy górę i boki masa maślaną* i wygładzamy.

      200 gram masy marcepanowej zagniatamy z dodatkiem żółtego barwnika. Następnie na dużym arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy marcepan na duże koło. Musi być około 3 razy większe od tortu, żeby starczyło na całkowite jego obłożenie. Marcepan przykleja się trochę do papieru co jest w tym przypadku zaletą, ponieważ ułatwi nam obłożenie tortu. Rozwałkowany na papierze marcepan przekładamy ta górę tortu i odrywamy papier. Lekko dociskając wygładzamy górę tortu co jednocześnie powoduje lepsze trzymanie się masy marcepanowej. To samo robimy z bokami. Pozostały na dole nadmiar masy odcinamy nożem i zagniatamy z niebieskim barwnikiem – powstanie nam kolor zielony, z którego zrobimy kwiatki lub listki. Pozostałe 50 g masy marcepanowej barwimy na czerwono, która będzie potrzebna do wykonania róż.

       

      *robimy to dość dokładnie, tak żeby śmietana nie przebijała, bo może to później doprowadzić do rozpuszczenia masy marcepanowej.

       

       

      Smacznego :)

      

      tort

      tort

      tort

      tort

      tort

      tort

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort tęczowo-galaretkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      dolcefiesta
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 stycznia 2013 19:50