Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszności

Wpisy

  • czwartek, 28 lutego 2013
    • Jogurtowa zebra

      Ciasto, które mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Nie przepadam za sernikami, ciastami na zimno, ale to jest rewelacyjne. Bardzo w konsystencji, a połączenie kakao i cytryny nadaje jogurtowi dobrze wyraźny smak oraz aromat. Przepis podpatrzyłam tu.

      

      jogurtowa zebra

       

      Składniki : 

      (na tortownicę o wymiarach 24-26 cm)

      • 500 g jogurtu
      • 3/4 szklanki cukru
      • 4 łyżki cukry waniliowego
      • 400 ml śmietanki 36%
      • 3/4 szklanki mleka do namoczenia żelatyny
      • 5-6 łyżeczek żelatyny
      • 4 łyżki słodkiego kakao
      • 1 łyżka kakao dla wzmocnienia koloru
      • sok z połowy cytryny
      • okrągłe biszkopty
      • mleko do namoczenia biszkoptów

      Przygotowanie :

      Biszkopty namaczamy w mleku – na kilka sekund zanurzamy i od razu układamy na tortownicy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt mieszamy z cukrami, a następnie łączymy ze śmietanka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i od razy chwile miksujemy, aż do lekkiego spienienia. Ciepłą dodajemy do jogurtu jednocześnie ubijając go. Powstała masę dzielimy dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej wyciśnięty sok z cytryny. Na środek tortownicy wlewamy na przemian równe porcje masy jasnej i ciemnej, wlewając je zawsze na środek tortownicy. Najlepiej wlewać po 1 – 2 łyżki lub chochelki, daje to efekt równiejszych pasków. Po wylaniu całości, wstawiamy  do lodówki, po ok. 2 godzinach nasze ciasto jest gotowe.

       

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowa zebra”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      dolcefiesta
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lutego 2013 12:43