Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszności

Wpisy

  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

       

      Miało być słodko, delikatnie i czekoladowo – co z czym połączyć, żeby było smacznie?

      Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie słodkie gąbeczki „jojo”, po których rozpuszczeniu i dodaniu czekolady robi się fantastyczny słodziutki mus, dla mnie jest on jednak za słodki dlatego dodaję gorzkie kakao. Przepis jest bardzo prosty, ale niestety trzeba dość długo czekać na całkowite stężenie musu.

       

       ciasto z musem czekoladowym

       

      Składniki :

      Biszkopt :

      • 4 jajka
      • niepełna szklanka cukru
      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka octu

      Mus :

      • 300 gram pianek marshmallows
      • 200 gram gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki gorzkiego kakao
      • 150 ml mleka
      • wiśnie (najlepiej drylowane lub takie jak z kompotu)

      Nasączenie :

      • 5 łyżek soku z wiśni
      • 2 łyżki spirytusu
      • 2 łyżki wody
      • 1 łyżka syropu waniliowego (można pominąć)

      Bita śmietana :

      • 500 ml śmietanki 36 %
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1/3 szklanki gorącej wody
      • 2-3 łyżeczki żelatyny

       

      Przygotowanie:

      Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę, aby szybciej się ubiły możemy dodać szczyptą soli. Dodajemy pojedynczo żółtka wymieszane z octem i dalej ubijamy. Następnie przesiewamy mąkę i proszę do pieczenia prosto do ciasta i chwile mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180o przez 40 minut.

      W tym czasie wiśnie ze słoika pozostawiamy do odsączenia na sitku i przygotowujemy mus i nasączenie (połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać).

      Mus : W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę, pianki „jojo”, mleko i kakao. Mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Jeżeli pianki są duże to można je pociąć na mniejsze kawałki wtedy szybciej się rozpuszcza. Odstawiamy do przestygnięcia.

      Upieczony i wystudzony biszkopt nasączany, a następnie nakładamy na niego wiśnie i zalewamy wystudzonym musem.

      Bita śmietana : W 1/3 szklaki gorącej, ale nie wrzącej wody rozpuścić żelatynę i zostawić do przestygnięcia. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy , dodajemy cukier puder  i ubijamy dalej. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną (lekko tężejącą, ale nie za bardzo, bo zrobią się grudki!) żelatynę i jeszcze chwilę mieszamy. Śmietaną zalewamy ciasto i wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki po tym czasie można konsumować!

       

      Smacznego :)

       

      ciasto z musem czekoladowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      dolcefiesta
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 09:37