Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszności

Dania mięsne

  • czwartek, 28 marca 2013
    • Piersi kurczaka w orzechowym sosie

      Na obiadek dziś polecam coś z kuchni tajskiej! Do testowania przepisu skusiły mnie 2 składniki : 1-sos słodka chili -bardzo lubię różne różniste sosy, może niedługo zacznę robię własne ;) 2-masło orzechowe, a dokładnie ciekawość tego smaku w wersji obiadowej. Domownikom bardzo smakowało. Polecam spróbować każdemu, nawet tym, którzy nie są za smakiem tego kremu. Przepis dostałam od koleżanki, która wypatrzyła go na blogu Kącik Słodkości.


      kurczak w sosie orzechowym

      Składniki :
      •    6 piersi z kurczaka
      •    50 ml sosu słodka chilli do marynaty kurczaka
      •    1 papryka czerwona (dałam 3/4 czerwonej i 3/4 żółtej)
      •    1 duża cebula (dałam średnią białą i  średnia czerwoną)
      •    około 10 pieczarek może być więcej (dałam więcej)
      •    sól i pieprz do smaku
      •    150 ml śmietany słodkiej
      •    100 ml wody
      •    125 g masła orzechowego
      •    maka do obsypania piersi z kurczaka
      •    olej do smażenia

      Przygotowanie :
      Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i zalać sosem słodka chilli i odstawić na pół godziny do zamarynowania. Cebulę obrać i pokroić w pół księżyce, to samo  zrobić z pieczarkami oraz papryką którą można pokroić w paseczki.
      Piersi z kurczaka obsypać mąką i obsmażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, potem osobno podsmażyć razem wszystkie warzywa, dodać kurczak nadal smażąc.
      Masło orzechowe wymieszać ze śmietaną dodając stopniowo wodę. Tak przygotowaną mieszankę wlać do smażących się warzyw z kurczakiem, dodać sól i pieprz do smaku ewentualnie troszkę dodać pikanej przyprawy chilli jeśli ktoś lubi bardziej pikantną wersję. Zagotować i serwować najlepiej z ryżem.


      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Piersi kurczaka w orzechowym sosie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      dolcefiesta
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 marca 2013 11:55