Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszno¶ci

Ciasta

  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Ciasto z wi¶niami i musem czekoladowym

       

      Miało być słodko, delikatnie i czekoladowo – co z czym poł±czyć, żeby było smacznie?

      Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie słodkie g±beczki „jojo”, po których rozpuszczeniu i dodaniu czekolady robi się fantastyczny słodziutki mus, dla mnie jest on jednak za słodki dlatego dodaję gorzkie kakao. Przepis jest bardzo prosty, ale niestety trzeba do¶ć długo czekać na całkowite stężenie musu.

       

       ciasto z musem czekoladowym

       

      Składniki :

      Biszkopt :

      • 4 jajka
      • niepełna szklanka cukru
      • 3/4 szklanki m±ki pszennej
      • 1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka octu

      Mus :

      • 300 gram pianek marshmallows
      • 200 gram gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki gorzkiego kakao
      • 150 ml mleka
      • wi¶nie (najlepiej drylowane lub takie jak z kompotu)

      Nas±czenie :

      • 5 łyżek soku z wi¶ni
      • 2 łyżki spirytusu
      • 2 łyżki wody
      • 1 łyżka syropu waniliowego (można pomin±ć)

      Bita ¶mietana :

      • 500 ml ¶mietanki 36 %
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1/3 szklanki gor±cej wody
      • 2-3 łyżeczki żelatyny

       

      Przygotowanie:

      Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywn± pianę, aby szybciej się ubiły możemy dodać szczypt± soli. Dodajemy pojedynczo żółtka wymieszane z octem i dalej ubijamy. Następnie przesiewamy m±kę i proszę do pieczenia prosto do ciasta i chwile mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180o przez 40 minut.

      W tym czasie wi¶nie ze słoika pozostawiamy do ods±czenia na sitku i przygotowujemy mus i nas±czenie (poł±czyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać).

      Mus : W k±pieli wodnej rozpuszczamy połaman± na kawałki czekoladę, pianki „jojo”, mleko i kakao. Mieszamy aż do całkowitego poł±czenia składników. Jeżeli pianki s± duże to można je poci±ć na mniejsze kawałki wtedy szybciej się rozpuszcza. Odstawiamy do przestygnięcia.

      Upieczony i wystudzony biszkopt nas±czany, a następnie nakładamy na niego wi¶nie i zalewamy wystudzonym musem.

      Bita ¶mietana : W 1/3 szklaki gor±cej, ale nie wrz±cej wody rozpu¶cić żelatynę i zostawić do przestygnięcia. ¦mietankę wlewamy do miski i ubijamy , dodajemy cukier puder  i ubijamy dalej. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzon± (lekko tężej±c±, ale nie za bardzo, bo zrobi± się grudki!) żelatynę i jeszcze chwilę mieszamy. ¦mietan± zalewamy ciasto i wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki po tym czasie można konsumować!

       

      Smacznego :)

       

      ciasto z musem czekoladowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z wi¶niami i musem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      dolcefiesta
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 09:37