Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszności

Torty

  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Tort BMW

      To jest torcik niespodzianka jaki wjechał na 26 urodziny mojego Ukochanego. Powiem szczerze, że jubilat zaniemówił i usiadł z wrażenia! Torcik wyszedł bardzo smaczny, a do tego idealny dla fana i posiadacza BMW e36! Torcik oczywiście musi być jasny w środku, bo takie najbardziej lubi mój Ukochany, dla kokosa i Malibu też znalazłam miejsce i oczywiście marcepanu, który tez bardzo lubi. Nic dodać nic ująć zarówno wizualnie jak i smakowo tort BMW to był strzał w dziesiątkę! Dodam jeszcze tylko, że przepis na biszkopt pochodzi z tego przepisu.

       

      tort auto BMW 

       

      Składniki :

      Biszkopt :

      • 6 jajek
      • 140 g mąki pszennej
      • 80 g wiórków kokosowych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 170 g cukru pudru

      Masa śmietanowo-cytrynowa :

      • 400 ml śmietany kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 1/4 szklanki gorącej wody
      • wyciśnięty sok z 1 połówki średniej cytryny
      • 1/4 słoiczka cytrynowego kremu (lemon curd) z tego przepisu .

      Nasączenie :

      • 1/3 szklanki Malibu
      • 1/3 szklanki wody

      Masa maślana :

      • 2 łyżki mleka
      • 100 g białej czekolady
      • 70 g masła + 1 łyżeczka

      Dodatkowo :

      • 600 g masy marcepanowej
      • barwniki spożywcze : czerwony, żółty, czarny
      • perełki cukrowe do napisu

       

      Przygotowanie :

      Biszkopt : Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, dosłownie chwile, mają się przyrumienić, ale nie spalić! Złociste odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielany żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę dodając połowę cukru pudru. W drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałą częścią cukru pudru (około 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Do białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy wiórki, wszystko mieszamy i dodajemy w trzech partiach do jajecznej piany, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (u mnie średnica 26 cm) i pieczemy w temperaturze 180oC przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

      Masa śmietanowo-cytrynowa : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny i miksujemy.

       

      Wykonanie :

      Ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Następnie linijką odmierzamy 7,5 cm + 13 cm + 7,5 cm. Odkrawamy z obu stron 7,5 cm kawałki. Kawałek 13 cm będzie spodem auta, a dwa kawałki o 7,5 cm będą kabiną. Odkrojone kawałki kładziemy prostopadle na wierzch biszkoptu i odcinamy wystające części biszkoptu. Naszą górną część – „kabinę” przesuwamy w którąś stronę tak aby z jednej strony powstała dłuższa część – przód (maska) auta oraz krótsza – tył (bagażnik). Zaznaczyć delikatnie nożem miejsce kabiny auta. W ten sposób przygotowaliśmy szkielet autka. Następnie każdy biszkopt nasączamy mieszanką wody z Malibu. Nasączone biszkopty spód auta i kabinę smarujemy cytrynowym kremem oraz bitą śmietaną i łączymy ze sobą. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę maślaną : rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę z mlekiem i 1 łyżeczką masła, odstawiamy do ostudzenia. W małej misce rozkręcamy do białości 70 g masła, a następnie dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Powstałą masą obkładamy dokładnie cały tort, tak aby bita śmietana nigdzie nie przebijała, bo inaczej może rozpuścić masę marcepanową. Tort odstawiamy do lodówki na kolejne 20-30 minut, ponieważ masa maślana musi zastygnąć. 550 g masy marcepanowej barwimy na czerwono i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm na blacie obsypanym cukrem pudrem lub lekko natłuszczonym masłem lub na papierze do pieczenia (ja robię to na papierze, a wałek smaruję masłem). Rozwałkowana masa musi zajmować dużą powierzchnię by pokryć cały tort. Masę przekładamy delikatnie by się nie porwała. Kiedy zostanie już przełożona na tort wygładzamy ją packą cukierniczą lub lekko natłuszczoną ręką – delikatnie przyciskamy masę do ciasta gładząc ja tak aby się przykleiła do masy maślanej. Z pozostałej części czerwonej masy robimy przetłoczenie ma masce autka. Pozostałe 50 g masy barwimy na czarny i żółty kolor. Z czarnego robimy koła i tzw. nerki z przodu auta. Z żółtej części masy robimy światła przednie i tylnie. Nie musimy elementów przyklejać na jakieś specjalne kleje, ponieważ świeżo zagnieciona masa marcepanowa dobrze się trzyma do „docisk” i wygładzenie. Jeżeli zostanie masy można zrobić więcej szczegółów autka np. szyby, lusterka, wydech, szyberdach. Niestety je ten tort robiłam w nocy, bo miał być niespodzianką i nie miałam już siły na detale, ale myślę, że torcik auto jeszcze kiedyś wjedzie na urodzinowe przyjęcie i będzie jeszcze bardziej szczegółowy :)

       

      Poniżej przedstawiam krótki obrazkowy instruktarz jak zrobić makietę samochodu :

      rozcięcie biszkoptu

      1. Linijką odmierzamy 7,5 cm + 13 cm + 7,5 cm. Odkrawamy z obu stron 7,5 cm kawałki. Kawałek 13 cm będzie spodem auta, a dwa kawałki o 7,5 cm będą kabiną

      rozcięcie biszkoptu

      2. Odkrojone kawałki kładziemy prostopadle na wierzch biszkoptu i odcinamy wystające części biszkoptu

      rozcięcie biszkoptu

      3. Naszą górną część – „kabinę” przesuwamy w którąś stronę tak aby z jednej strony powstała dłuższa część – przód (maska) auta oraz krótsza – tył (bagażnik). Zaznaczyć delikatnie nożem miejsce kabiny auta. W ten sposób przygotowaliśmy szkielet autka

      rozcięcie biszkoptu

      4. Następnie każdy biszkopt nasączamy mieszanką wody z Malibu. Nasączone biszkopty spód auta i kabinę smarujemy cytrynowym kremem oraz bitą śmietaną i łączymy ze sobą

      tort auto BMW

      5. Gotowe BMW :)

       

      Jak Wam podoba się autko? :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort BMW”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      dolcefiesta
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 21:26