Dolce Fiesta

słodka zabawa, mnóstwo inspiracji, same pyszności

Inne/dodatki

  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Krem cytrynowy - Lemon curd

      To jest to co tygryski lubią najbardziej! Najobłędniejszy krem jaki do tej pory jadłam! Uwielbiam cytrusy, a to jest coś nieziemskiego. Delikatny, aksamitny, aromatyczny i bez żadnych sztuczności. Jego kolor jest jak blask słońca, za którym tak bardzo tęsknię. Jest dopełnieniem wielu ciast, deserów, świetnie nadaje się jako nadzienie do muffinków, kruchych babeczek. Zastosowań ma bardzo dużo. Zamieszczam przepis, do którego będę często odsyłać – chociażby przy najbliższym przepisie na Tort BMW, który wstawię na blog jeszcze dziś. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

       

      krem cytrynowy

       

      Składniki :

      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 160 g cukru
      • 80 g masła
      • skórka otarta  i sok wyciśnięty z 2 cytryn

       

      Przygotowanie :

      W małym garnku rozkłócamy jajka, dodajemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotowy możemy przetrzeć przez sitko i dodać do kremy skórkę z cytryny jaka została na sitku.

      Z podanych porcji wyszło mi ok 450 g lenom curd

       

      źródło : http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd,-klasyczny 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Krem cytrynowy - Lemon curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      dolcefiesta
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 18:31